Składniki: 1 ciasto francuskie, 2 łyżki dżemu truskawkowego, kolorowa posypka, cukier puder, sok malinowy, woda.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Rozwiń ciasto francuskie i rozsmaruj na nim dżem. Ciasto pokrój w 1 cm paski. Każdy pasek zwiń w rulony w tzw. lornetkę, czyli do polowy z jednej strony i do połowy z drugiej. Zwinięte rulony połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Końcówkę serduszka (dół rulonu) dość mocno wydłużyć, i ścisnąć dodatkowo palcami, żeby nadać kształt serduszka. Piec 20 min. do lekkiego zrumienienia.
Upieczone ciasteczka polej lukrem i posyp posypką. Możesz też je posypać cukrem pudrem.
Lukier malinowy – 5 łyżek cukru pudru wymieszaj z 2 łyżkami wody. Wlej trochę soku malinowego i wymieszaj.