To bardzo popularne danie kuchni śródziemnomorskiej – bakłażan i pomidory to najważniejsze warzywa w kuchni sycylijskiej. Do przygotowania mojej wersji użyłam passaty pomidorowej zamiast kawałków pomidora, ponieważ lubię jak sos pomidorowy otula makaron, a dodatkowo mam pewność, że będzie smakować zawsze tak samo pysznie 😉
Użyłam makaronu Tagliatelle Integrali od Melissa Primo Gusto, który powstał na bazie mąki z pełnego ziarna, jest bogatszy w błonnik i zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Składniki: 1 bakłażan pokrojony w kostkę, 1 cebula pokrojona w kostkę, 1-2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki, ok. 350 ml Pasata Rustica, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka czubrycy, 1 łyżeczka suszonego oregano, 200 g makaronu Tagliatelle Integrali Primo Gusto.
Czubrycę czerwoną można wymienić na czerwone płatki papryki, suszone oregano na bazylię. Dodatkowo gotowe danie można posypać tartym parmezanem.
Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta i odcedź. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć cebulkę. Smaż 2 min. Dodaj czosnek, bakłażana, sól i pieprz. Duś ok. 10 min. mieszając od czasu do czasu. Wlej sos pomidorowy oraz dodaj oregano i czubrycę. Wymieszaj. Całość gotuj ok. 5 min. Sos dopraw do smaku. Do sosu dodaj makaron i wymieszaj. Danie podawaj posypane ziołami i ewentualnie tartym serem.
#materiałreklamowy #współpracaPrimoGusto #PrimoGusto #środziemnomorskismak #śródziemnomorskieklimaty #południowytemperament @primogusto_pl #friendsandbrands
@friends_and_brands