Soczyste, rozpływające się w ustach żeberka marynowane w sosie barbecue. Są pieczone w piekarniku przez co w całym domu pachnie pysznym jedzonkiem 🙂
Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych, sól, pieprz, 1,5 szkl. ketchupu, 2 łyżki oleju, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki musztardy, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1-2 łyżki papryki wędzonej, 2 czubate łyżeczki miodu, 1 łyżeczka suszonego czosnku.
W misce wymieszaj ketchup, miód, sos sojowy, suszony czosnek, papryki, olej i musztardę. Żeberka posyp solą i pieprzem, a następnie natrzyj marynatą – użyj 3/4 marynaty. Żeberka zawiń w folę aluminiową i zostaw na kilka godzin. Zawinięte w folię żeberka upiecz w temperaturze 180 stopni przez 1,5 -2 godziny, następnie rozwiń je z foli i posmaruj połową marynaty. Piecz kolejne 20-30 min (w otwartej folii). Po upływie tego czasu żeberka ponownie posmaruj resztą marynaty i piec następne 10 min.