Pulpety w sosie dyniowo-pomidorowym to pyszna jesienna odmiana klasycznego dania! Łatwe, pożywne i pełne smaku! W październiku i listopadzie korzystam z dyni w pełni. Robię z niej przeróżne dania – i te słodkie i wytrawne. W domu uwielbiamy klopsiki, zwłaszcza duszone sosie. Niby zwykłe klopsiki, ale podane z pysznym sosem, ryżem i mamy genialny posiłek.
Składniki: 500 g mielonego mięsa, 1 bułka namoczona w mleku, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 1 jajko, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku zmiażdżone 1 posiekana cebula, 300 g puree z dyni, 1 puszka pomidorów lub mały słoiczek passaty pomidorowej, pół szkl. wody, 1-2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka mielonego pieprzy, szczypta papryki słodkiej, natka pietruszki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zrób klopsiki mięsne – mięso wymieszaj z jajkiem, odciśniętą bułką, połową łyżeczki soli i pieprzu. Uformuj kulki i połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 22-25 minut lub do momentu, aż klopsiki będą ugotowane. Klopsiki możesz też usmażyć.
W międzyczasie przygotuj sos. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Patelnię posmaruj oliwą i dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj pomidory z puszki i dynię. Dobrze wymieszaj i zmniejsz ogień do średniego, gdy sos zacznie wrzeć. Powoli dodawaj wodę oraz przyprawy. Dusić przez 10 minut. Do sosu dodaj klopsiki i duś przez kilka minut. Posyp natką pietruszki. Danie podawaj z ryżem lub makaronem.