Letnia sałatka z komosą ryżową, pęczakiem groszkiem i grillowanym ogórkiem i serem haloumi.
Tak ogórki można grillować! 🙂 Grillowane ogórki są dość chrupiące, ale stają się nieco miękkie. Proces grillowania podnosi ich soczystość i mają pyszny zwęglony smak.
Haloumi to słony, półmiękki ser podobny do fety o sprężystej konsystencji i słonym smaku, który nie stopi się na grillu. To, co wyróżnia haloumi, to jego wyjątkowa zdolność do opierania się rozpadowi w wysokich temperaturach. Smażony lub grillowany pozostaje jędrny z chrupiącym wierzchem. Wystarczy około 20-30 sekund na stronę, aby lekko go zwęglić i uzyskać złocisto-brązowy kolor. Nie wymaga uprzedniego smarowania oliwą lub olejem. Świeżo po wyjęciu z ognia z subtelną nutą dymu, to idealne wegetariańskie białko, które możesz dodać do letnich sałatek.
Lekka letnia sałatka z komosy ryżowej i pęczaku wymieszana z groszkiem delikatnym i soczystym ogórkiem z grilla oraz serem haloumi. Całość dopełnia ostrość szczypiorku, odrobina soku z cytryny i kropla oliwą z oliwek!
Składniki: ser haloumi, 2 garście zielonego groszku (świeży lum mrożony), 50 g komosy ryżowej, 50g pęczaku, 1 długi ogórek, 1 łyżka prażonej cebuli (można wymienić na drobno posiekaną czerwoną cebulę) sól i pieprz do smaku, kilka kropel soku z cytryny i oliwy z oliwek, łyżeczka posiekanego szczypiorku.
Ser pokrój na plasterki i ugrilluj po 20-30 sek. z każdej strony. Komosę i pęczak ugotuj. Jeśli używasz mrożonego groszku ugotuj go przez 3 min. Ja użyłam świeżego groszku z ogródka. Ogórki obierz i przekrój wzdłuż na pół. Jeśli mają dużo nasion usuń je. Ogórki grilluj przez 2-3 min z każdej strony. Ugrillowane odstaw do przestygnięcia a następnie pokrój na takie kawałki jakie chcesz. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę z komosą, groszkiem, ogórkami i fetą. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, skrop oliwą i sokiem z cytryny i posyp szczypiorkiem.
Komosa ryżowa, sól ziołowa, pieprz ziołowy i prażona cebulka od Radix-Bis.