Pyszna, efektowna i prosta do zrobienia babka drożdżowa z czekoladą.
Składniki: 280 g mąki, 40 g cukru, 1 jajko, 1 opakowanie suszonych drożdży, 100 g mleka, 50 g miękkiego masła.
Nadzienie z ciemnej czekolady: 120 g gorzkiej czekolady, 50 g masła, 1 łyżka cukru , 1 łyżka kakao
Drożdże wymieszaj w ciepłym mleku i odstaw na 10 minut. Mąkę, cukier, sól i jajko wsyp do miski i wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj drożdże i wyrób ciasto. Dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez ok. 3 min – ciasto powinno być trochę elastyczne i lekko lepkie. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Nadzienie z ciemnej czekolady: czekoladę, cukier i masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
Ciasto odgazuj miażdżąc je rękoma na posypanej mąką blacie. Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na prostokąt, a następnie posmaruj przygotowaną czekoladą. Ciasto zwiń wałek po dłuższym boku. Następnie podzielić ciasto wzdłuż noża na dwie części i owiń wokół siebie (tak jak robi się warkocz). Ciasto włóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj jajko z odrobiną mleka i za pomocą pędzla posmaruj wierzch babki. Babkę piecz 20-30 minut. Krój po schłodzeniu.
Czekolada od Czarny Czosnek BIO.
Źródło:www.sweetlycakes.com