Klopsiki z soczewicy w sosie kokosowo-curry. To pyszny zdrowy posiłek z aromatycznymi przyprawami. wzbogacone pastą z czarnego czosnku. Klopsiki z soczewicy są pieczone, a nie smażone – dzięki czemu mają stosunkowo niską zawartość tłuszczu. Podane z ryżem i sałatką staną się obfitym, zdrowym i smacznym daniem.
Składniki: 1 szklanka czarnej soczewicy (można użyć brązowej lub zielonej), ½ szklanki komosy ryżowej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pasty z czarnego czosnku, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub kolendry, 1 łyżka oleju kokosowego.
Sos kokosowo-curry: na rozgrzanym oleju kokosowym podsmaż 2 starte ząbki czosnku, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 1 łyżeczka świeżej, startej kurkumy (lub ½ łyżeczki kurkumy mielonej), 1– 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 bardzo duży pomidor pokrojony w drobną kostkę, 1250ml mleka kokosowego, ½ łyżeczka soli, ¼ łyżeczki cayenne, pieprz do smaku.
Soczewicę i komosę ugotuj i odcedź. 3/4 ugotowanej soczewicy i połowę ugotowanej komosy zmiksuj. Przełóż do miski, dodaj pozostałą soczewicę i komosę oraz pastę z czarnego czosnku, natkę pietruszki, oliwę i sól. Wymieszaj i dopraw do smaku. Nawilżonymi dłońmi uformuj kuleczki, połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 min w temp. 190 stopni.
Przygotuj sos. Na patelni na małym ogniu podsmaż czosnek i imbir, często mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Dodaj kurkumę i podsmaż jeszcze 1 minutę. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, smaż, aż większość soków wyparuje około 5-8 minut. Dodać mleko kokosowe, sól, pieprz cayenne i pieprz. Doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz ogień. Ja sos zmiksowałam, ale nie musisz tego robić. W przygotowanym sosie umieść klopsiki z soczewicy, posyp natkę lub kolendrą. Podawaj np. z ryżem i sałatką. Smacznego!
Pasta z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO; Czarna soczewica, komosa ryżowa, sól morska, olej kokosowy, od Radix-Bis.