Spód: 100 g zmielonych płatków migdałowych , 50 g płatków jaglanych, 3 łyżki wody, 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżka jogurtu lub śmietanki kokosowej – wymieszaj wszystkie składniki. Powstałym ciastem wylep spód i boki tarteletek – 2-3 mniejsze lub 1 większa. Włóż do lodówki.
Ja tarteletki wypełniłam lemon curd: 3 cytryny, 150 g cukru, 3 jajka, szczypta soli, 100 g masła pokrojonego w kostkę.
Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok – do przepisu potrzeba 150ml soku z cytryny. W rondelku wymieszaj sok i skórkę z cytryny, cukier, jajka i sól. Następnie dodaj masło i postaw rondel na małym ogniu, ciągle ubijając, aż masło się rozpuści. Podkręć ogień i gotuj, ciągle mieszając, aż mieszanina zgęstnieje do gładkiej, kremowej konsystencji. Masę natychmiast przepuść przez sito, a następnie wlej go do słoika. Gotowy krem przechowuje się w lodówce przez około 3 tygodnie.
Tartaletki można wypełnić dowolnym nadzieniem, np. czekoladą, kremem na bazie śmietanki kokosowej.
Płatki migdałów, mielone migdały, płatki jaglane od Radix-Bis.