Z okazji walentynek przygotowałam dla mojej rodzinki różowe mini bezy z różowym kremem.
Składniki: 6 białek, 320 g cukru, kilka kropli barwnika spożywczego lub szczypta barwnika w proszku.
Krem: 40 g masła, 1 jajko, 100 g cukru, 200 g mascarpone, odrobina różowego barwnika.
Białka ubij na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier, a na koniec barwnik. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj bezy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 110 stopnie na godzinę lub 90 min. Jeśli pieczesz takie małe bezy jak na zdjęciu to wystarczy godzina, jeśli bezy są większe to 90 mi.
Krem: na parze rozpuść masło. Do płynnego masła dodaj cukier i jajko. Podgrzewaj 2-4 min mieszając, aż masa nieco zgęstnieje. Masę miksujemy z mascarpone i szczyptą barwnika. Powstałym kremem smarujemy jedną bezę z płaskiej strony i składamy drugą bezą.