Kwelka Gotuje
  • Lookbook
  • O mnie
  • Portfolio
  • Sample Page
  • Współpraca
  • Facebook
  • Email
  • O mnie
  • Facebook
  • Email
Kwelka Gotuje
  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania śniadaniowe i przekąski
      • Burgery
      • Chipsy
      • Jajecznice
      • Jajka
      • Kanapki
      • Kasza jaglana
      • Naleśniki
      • Omlety
      • Owsianki
    • Dania obiadowe
      • Kasze
      • Ryby
      • Makarony
      • Gulasz
      • Curry
      • Drób
      • Pizza
      • Potrawki
      • Schab
      • Placki
      • Steki
      • Zapiekanki
      • Sznycle
      • Zupy
    • Napoje
      • Soki
      • Koktaile
      • Inne
    • Desery
    • Sałatki i surówki
    • Wypieki
      • Babki
      • Chleby
      • Ciastka
      • Ciasta
      • Tarty
    • Inne
      • Dodatki
      • Pasty
      • Pasztety
      • Wegańskie i wegetariańskie
  • O mnie
  • Portfolio
  • Współpraca
Dania śniadaniowe i przekąski

Imprezowe przekąski

30 grudnia 2020
Imprezowe przekąski
fb-share-icon
Tweet


WEGAŃSKIE PIECZARKOWE KOTLECIKI
18-20 pieczarek, 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 60g mąki gryczanej, 40g siemienia lnianego, 150 g kiełków roślin strączkowych, 80g cebuli, 2 łyżki oliwy z oliwek, zioła i przyprawy:zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, sos sojowy.

Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć w niewielkiej ilości oliwy i wody. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Siemię lniane zmielić. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić masę na kotleciki. Na koniec dolać odrobinę oliwy i ponownie wymieszać. Uformować niewielkie kotlety i ułożyć na blaszce. Piec w 180 st przez ok. 20 minut (góra – dół). Odwrócić kotlety na drugą stronę i piec jeszcze przez ok.10 minut.
Uwagi: użyłam cebuli czerwonej i nie smażyłam jej; kiełki można zastąpić soczewicą

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki
Farsz: 750 g grzybów leśnych lub pieczarek, 3 garście odciśniętej kapusty kiszonej, sól. pieprz.
Ciasto: 35 g drożdży, szklanka mleka, 2 łyżeczki cukru, 3/4 łyżeczki soli, 4 żółtka, 350 g mąki + 2 łyżki.
Grzyby bardzo drobno pokroić, usmażyć i doprawić solą i pieprzem. Do grzybów dodać bardzo drobno poszatkowaną kapustę kiszoną. Jeśli farsz będzie mokry można dodać 2-3 łyżki bułki tartej.
Z drożdży, cukru, ciepłego mleka i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić na 15 min. Do mąki dodać sól, żółtka i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodać mąkę. Ciasto odstawić na około godzinę w ciepłym miejscu.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Ok 2 cm od brzegu nakładamy wzdłuż farsz. Zawinąć, tak aby farsz nie wyleciał. Odciąć resztę ciasta. Każdy wałek posmarować białkiem i przeciąć na małe prostokąciki. Ułożyć na blaszce do pieczenia z wyłożonym pergaminem. Piec około 20 min. w temp. 170 stopni.

Mini klopsiki z kokardką i bazylią
Składniki: 450g mięsa mielonego, bułka, mała cebulka, jajko, sól, pieprz, 50 makaronów kokardek, 50 listków bazylii.
Bułkę namoczyć w mleku. Do miski włożyć mięso, wbić jajko, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę, odsączoną bułkę i przyprawy. Dobrze wymieszać i uformować 50 małych klopsików. Usmażyć je na patelni. Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Na wykałaczkę nabijać makaron, listek bazylii i klopsik. Gotowe koreczki podawać z sosem pomidorowym lub słodko-kwaśnym.

Kindziuk z rermulą z selera
Składniki: średni seler korzeniowy, 3 łyżki musztardy Dijon, 3 łyżki majonezu, sok z cytryny, 50 plastrów kindziuka.
Dzień wcześniej seler obieramy i drobno ścieramy i mieszamy z musztardą, majonezem i sokiem z cytryny, wstawiamy do lodówki. Na plasterkach kindziuka kładziemy płaską łyżeczkę mieszanki selera, składamy i zapinamy wykałaczką.

Paluchy sezamowe
Składniki: 200 g mąki, 2 duże szczypty soli, łyżeczka suszonego rozmarynu, łyżka białego sezamu, 100 g masła, łyżeczka oleju sezamowego, 100 g serka mascarpone, 100 g ostrego startego i wysuszonego sera, żółtko do posmarowania, biały i czarny sezam do posypania.
Masło utrzeć z mascarpone, dodać olej, mąkę, sezam, sól i rozmaryn. wymieszać; dodać tarty ser, wymieszać i wyrobić kulę. Ciasto włożyć na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 7 mm i ostrym nożem wykroić paski, posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Piec 12 min w temp. 200 stopni.

Chipsy serowo-czosnkowe z tortilli.
Super prosty przepis na szybką i najlepszą przekąskę na imprezę.
6 małych placków tortilli posmaruj masłem i pokrój na 8 trójkątów. 60 g sera zetrzyj na tarce, wymieszaj z 6 startymi ząbkami czosnku oraz przypawani ( po łyżeczce soli, papryki ostrej, oregano i pieprzu ziołowego). Masą serową wyłóż trójkąty tortilli i piecz 13 min w temp. 160 stopni.

Skrzydełka w panierce tex-mex
12 skrzydełek
Marynata: 2 łyżki soli, 6 ząbków czosnku, łyżka pieprzu, łyżka kuminu, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżeczki suszonego oregano, sok z cytryny.
Panierka, 1 i 1/4 filiżanki mąki, 3/4 szkl. mąki kukurydzianej, łyżka mielonej papryki, łyżka granulowanego czosnku. łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka białego pieprzu, łyżeczka soli, łyżeczka mielonego kuminu, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Dodatkowo: 3 białka, litr oleju, cząstki cytryny lub limonki.
Składniki marynaty mieszamy ze sobą i obtaczamy nią skrzydełka; odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Mieszamy składniki panierki. Białka umieszczamy w płaskiej misce i lekko ubijamy. Skrzydełka wyciągamy z marynaty i panierujemy najpierw w białkach potem w mieszance mącznej. Odstawiamy na min 30 min do lodówki. Olej bardzo mocno rozgrzewamy w garnku i wkładamy panierowane skrzydełka. Smażymy na rumiano. Gotowe skrzydełka podajemy z cząstkami cytryny lub limonki oraz ulubionym sosem np. BBQ lub słodkim sosem chilli.

fb-share-icon
Tweet


imprezaimprezowe przekązkijedzenie na imprezeprzekąskisylwester

Related Posts

Sałatka makaronowa z kiełbaską i boczkiem

Sałatka makaronowa z kiełbaską i boczkiem

Składniki: 1 opakowanie makaronu (u mnie makaron bazyliowy od Nudle Śląskie), 1 kiełbasa – ja użyłam drobiowej, 150 g wędzonego boczku, 150-200 g pieczarek, 1 puszka kukurydzy, sól i pieprz do smaku, 3-4 łyżki majonezu, szczypiorek. Makaron gotuj i odcedź. Pieczarki oczyść, pokrój w półplasterki […]

Sałatka makaronowa z szynką

Sałatka makaronowa z szynką

Szukasz super prostej, super smacznej sałatki z makaronem? Wypróbuj sałatkę z makaronem z szynką i kukurydzą. Wykonana z zaledwie kilku podstawowych składników, ta prosta sałatka z makaronu jest łatwa do zebrania i pełna smaku.  Składniki: 1 opakowanie makaronu, ok. 200 g szynki lub kiełbaski, 1 […]

Halloweenowe jajka i mumie

Halloweenowe jajka i mumie

Dla tych, którzy obchodzą Halloween przygotowałam dwa fajne i szybkie przepisy na przekąski.  To jajka z dyniowym nadzieniem i mumie z ciasta francuskiego. Jajka: 6 jajek ugotowanych na twardo, 2 łyżki puree z dyni, 1-2 łyżeczki majonezu, sól, pieprz i papryka ostra do smaku, ogórki […]


Łosoś w panierce
Pasztet z fasoli

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze

  • Risotto ze szparagami
    In Dania obiadowe
    12 maja 2025
  • Makaron z sosem bolongese
    In Makarony
    12 maja 2025
  • Ciasto daktylowe
    In Ciasta
    11 maja 2025
  • Dieta śródziemnomorska – dlaczego warto?
    In Bez kategorii
    9 maja 2025
  • Sałatka z tuńczykiem
    In Insulinooporność, Kasze, Ryby, Sałatki i surówki
    7 maja 2025

Archiwa

  • maj 2025 (6)
  • kwiecień 2025 (15)
  • marzec 2025 (7)
  • luty 2025 (8)
  • styczeń 2025 (14)
  • grudzień 2024 (10)
  • listopad 2024 (18)
  • październik 2024 (18)
  • wrzesień 2024 (7)
  • sierpień 2024 (11)
  • lipiec 2024 (9)
  • czerwiec 2024 (9)
  • maj 2024 (11)
  • kwiecień 2024 (14)
  • marzec 2024 (14)
  • luty 2024 (10)
  • styczeń 2024 (14)
  • grudzień 2023 (10)
  • listopad 2023 (15)
  • październik 2023 (8)
  • wrzesień 2023 (15)
  • sierpień 2023 (10)
  • lipiec 2023 (8)
  • czerwiec 2023 (8)
  • maj 2023 (10)
  • kwiecień 2023 (12)
  • marzec 2023 (11)
  • luty 2023 (18)
  • styczeń 2023 (18)
  • grudzień 2022 (10)
  • listopad 2022 (18)
  • październik 2022 (18)
  • wrzesień 2022 (17)
  • sierpień 2022 (17)
  • lipiec 2022 (15)
  • czerwiec 2022 (18)
  • maj 2022 (20)
  • kwiecień 2022 (19)
  • marzec 2022 (23)
  • luty 2022 (15)
  • styczeń 2022 (18)
  • grudzień 2021 (16)
  • listopad 2021 (20)
  • październik 2021 (18)
  • wrzesień 2021 (23)
  • sierpień 2021 (24)
  • lipiec 2021 (19)
  • czerwiec 2021 (21)
  • maj 2021 (22)
  • kwiecień 2021 (21)
  • marzec 2021 (27)
  • luty 2021 (21)
  • styczeń 2021 (23)
  • grudzień 2020 (24)
  • listopad 2020 (23)
  • październik 2020 (24)
  • wrzesień 2020 (22)
  • sierpień 2020 (25)
  • lipiec 2020 (28)
  • czerwiec 2020 (24)
  • maj 2020 (24)
  • kwiecień 2020 (26)
  • marzec 2020 (20)
  • luty 2020 (27)
  • styczeń 2020 (28)
  • grudzień 2019 (26)
  • listopad 2019 (24)
  • październik 2019 (29)
  • wrzesień 2019 (27)
  • sierpień 2019 (46)
  • lipiec 2019 (64)
  • czerwiec 2019 (56)
  • maj 2019 (31)
  • kwiecień 2019 (29)
  • marzec 2019 (26)
  • luty 2019 (25)
  • styczeń 2019 (30)
  • grudzień 2018 (31)
  • listopad 2018 (30)
  • październik 2018 (31)
  • wrzesień 2018 (30)
  • sierpień 2018 (30)
  • lipiec 2018 (27)
  • czerwiec 2018 (28)
  • maj 2018 (34)
  • kwiecień 2018 (41)
  • marzec 2018 (38)
  • luty 2018 (39)
  • styczeń 2018 (31)
  • grudzień 2017 (20)
  • listopad 2017 (33)
  • październik 2017 (29)
  • wrzesień 2017 (27)
  • sierpień 2017 (42)
  • lipiec 2017 (41)
  • czerwiec 2017 (53)
  • maj 2017 (64)
  • kwiecień 2017 (59)
  • marzec 2017 (74)
  • luty 2017 (61)
  • styczeń 2017 (76)
  • grudzień 2016 (102)
  • listopad 2016 (97)
  • październik 2016 (126)
  • wrzesień 2016 (89)
  • sierpień 2016 (70)
  • styczeń 2016 (1)
Copyright © 2019 by Kwelka
Ta strona korzysta z plików cookie do optymalizacji dostarczanej treści, jeśli sobie tego nie życzysz możesz wyłączyć je tutajAkceptuj
Pliki cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.