WEGAŃSKIE PIECZARKOWE KOTLECIKI
18-20 pieczarek, 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 60g mąki gryczanej, 40g siemienia lnianego, 150 g kiełków roślin strączkowych, 80g cebuli, 2 łyżki oliwy z oliwek, zioła i przyprawy:zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, sos sojowy.
Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć w niewielkiej ilości oliwy i wody. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Siemię lniane zmielić. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić masę na kotleciki. Na koniec dolać odrobinę oliwy i ponownie wymieszać. Uformować niewielkie kotlety i ułożyć na blaszce. Piec w 180 st przez ok. 20 minut (góra – dół). Odwrócić kotlety na drugą stronę i piec jeszcze przez ok.10 minut.
Uwagi: użyłam cebuli czerwonej i nie smażyłam jej; kiełki można zastąpić soczewicą
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki
Farsz: 750 g grzybów leśnych lub pieczarek, 3 garście odciśniętej kapusty kiszonej, sól. pieprz.
Ciasto: 35 g drożdży, szklanka mleka, 2 łyżeczki cukru, 3/4 łyżeczki soli, 4 żółtka, 350 g mąki + 2 łyżki.
Grzyby bardzo drobno pokroić, usmażyć i doprawić solą i pieprzem. Do grzybów dodać bardzo drobno poszatkowaną kapustę kiszoną. Jeśli farsz będzie mokry można dodać 2-3 łyżki bułki tartej.
Z drożdży, cukru, ciepłego mleka i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić na 15 min. Do mąki dodać sól, żółtka i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodać mąkę. Ciasto odstawić na około godzinę w ciepłym miejscu.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Ok 2 cm od brzegu nakładamy wzdłuż farsz. Zawinąć, tak aby farsz nie wyleciał. Odciąć resztę ciasta. Każdy wałek posmarować białkiem i przeciąć na małe prostokąciki. Ułożyć na blaszce do pieczenia z wyłożonym pergaminem. Piec około 20 min. w temp. 170 stopni.
Mini klopsiki z kokardką i bazylią
Składniki: 450g mięsa mielonego, bułka, mała cebulka, jajko, sól, pieprz, 50 makaronów kokardek, 50 listków bazylii.
Bułkę namoczyć w mleku. Do miski włożyć mięso, wbić jajko, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę, odsączoną bułkę i przyprawy. Dobrze wymieszać i uformować 50 małych klopsików. Usmażyć je na patelni. Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Na wykałaczkę nabijać makaron, listek bazylii i klopsik. Gotowe koreczki podawać z sosem pomidorowym lub słodko-kwaśnym.
Kindziuk z rermulą z selera
Składniki: średni seler korzeniowy, 3 łyżki musztardy Dijon, 3 łyżki majonezu, sok z cytryny, 50 plastrów kindziuka.
Dzień wcześniej seler obieramy i drobno ścieramy i mieszamy z musztardą, majonezem i sokiem z cytryny, wstawiamy do lodówki. Na plasterkach kindziuka kładziemy płaską łyżeczkę mieszanki selera, składamy i zapinamy wykałaczką.
Paluchy sezamowe
Składniki: 200 g mąki, 2 duże szczypty soli, łyżeczka suszonego rozmarynu, łyżka białego sezamu, 100 g masła, łyżeczka oleju sezamowego, 100 g serka mascarpone, 100 g ostrego startego i wysuszonego sera, żółtko do posmarowania, biały i czarny sezam do posypania.
Masło utrzeć z mascarpone, dodać olej, mąkę, sezam, sól i rozmaryn. wymieszać; dodać tarty ser, wymieszać i wyrobić kulę. Ciasto włożyć na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 7 mm i ostrym nożem wykroić paski, posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Piec 12 min w temp. 200 stopni.
Chipsy serowo-czosnkowe z tortilli.
Super prosty przepis na szybką i najlepszą przekąskę na imprezę.
6 małych placków tortilli posmaruj masłem i pokrój na 8 trójkątów. 60 g sera zetrzyj na tarce, wymieszaj z 6 startymi ząbkami czosnku oraz przypawani ( po łyżeczce soli, papryki ostrej, oregano i pieprzu ziołowego). Masą serową wyłóż trójkąty tortilli i piecz 13 min w temp. 160 stopni.
Skrzydełka w panierce tex-mex
12 skrzydełek
Marynata: 2 łyżki soli, 6 ząbków czosnku, łyżka pieprzu, łyżka kuminu, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżeczki suszonego oregano, sok z cytryny.
Panierka, 1 i 1/4 filiżanki mąki, 3/4 szkl. mąki kukurydzianej, łyżka mielonej papryki, łyżka granulowanego czosnku. łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka białego pieprzu, łyżeczka soli, łyżeczka mielonego kuminu, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Dodatkowo: 3 białka, litr oleju, cząstki cytryny lub limonki.
Składniki marynaty mieszamy ze sobą i obtaczamy nią skrzydełka; odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Mieszamy składniki panierki. Białka umieszczamy w płaskiej misce i lekko ubijamy. Skrzydełka wyciągamy z marynaty i panierujemy najpierw w białkach potem w mieszance mącznej. Odstawiamy na min 30 min do lodówki. Olej bardzo mocno rozgrzewamy w garnku i wkładamy panierowane skrzydełka. Smażymy na rumiano. Gotowe skrzydełka podajemy z cząstkami cytryny lub limonki oraz ulubionym sosem np. BBQ lub słodkim sosem chilli.