Soczyste, delikatne klopsiki najpierw upieczone, a następnie duszone w obfitym sosie pieczarkowym!
Klopsiki są niesamowite! Są tak wszechstronne, wygodne i co najważniejsze, niesamowicie smaczne. Ponadto są idealne. Dlaczego? Można dostosować je do swojego gustu, można nadać im dowolny rozmiar, podawać je z różnymi sosami i przygotować wiele różnych potraw: spaghetti z klopsikami, kanapki z klopsikami, zupa z klopsowa, koreczki z mini klopsików i wiele, wiele innych.
Składniki: 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie, sól, pieprz, natka pietruszki; sos: 250 g małych pieczarek, 300-400 ml wody, 50 ml śmietanki 18% do zup i sosów, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, natka pietruszki.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż. Mięso wymieszaj z podsmażoną cebulka, odciśniętą bułką, posiekaną natką, solą i pieprzem. Uformuj klopsiki, połóż na blachę do pieczenia i zapiekaj 15 min. w temp. 190 stopni. W tym czasie przygotuj sos. Oczyść pieczarki, pokrój w plasterki i usmaż, doprawiając je solą i pieprzem. Wlej wodę wymieszaną ze śmietanką, wsyp gałkę muszkatołową, liście laurowe i ziela angielskie; duś 3 min. Wlej śmietankę uprzednio ją hartując. Sos dopraw do smaku i dodaj do niego i upieczone klopsiki. Całość duś 5-10 min. Gotowy sos posyp natką pietruszki.