Nie ma to jak pyszne domowe ciasteczka. Te wykonane są z mąki z płaskurki, która nadaje im wyjątkowy aromat i orzechowy posmak. Mąka płaskurki zawiera bardzo dużo białka oraz wapnia i fosforu. W mące tej zawarta jest witamina B1, PP, kwas pantotenowy, witamina młodości – E oraz błonnik.
Składniki: 180 g mąki z płaskurki, 70 g mąki orkiszowej typ 630 lub pszennej, 150 g masła, 60 g cukru trzcinowego, 150 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 1 duże lub 2 małe jajka.
Połącz wszystkie składniki, uformuj kulę i włóż na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkuj na 0,5 cm i wykrawaj ciasteczka. Piecz 20 min w temp. 180 stopni.
Maka z płaskurki, cukier trzcinowy, mielone migdały od Radix-Bis.