Gdy dzieci chcą zacząć dzień na słodko to najlepszym śniadaniem są gofry z domowym dżemem truskawkowym. Dżem truskawkowy to pełen smaku świeżych truskawek słodki i łatwy domowy przysmak.
Dżem truskawkowy przygotowała moja mama. Co roku przygotowuje całą masę pysznych słodkich słoiczków 🙂
Gofry
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 2 jaja, 1/2 szklanki oleju, 1 i 1/3 szklanki mleka (użyłam migdałowego).
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.
Dżem truskawkowy: 2 kg truskawek, 2 żelfixy, 750 g cukru. Truskawki wrzucić do garnka, lekko porozgniatać, wsypać cukier i żelfix. Gotować na małym ogniu przez 10-15 min. mieszając od czasu do czasu. Dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i odstawić „do góry nogami” do wystygnięcia. Jeśli lubicie bardziej słodkie dżemy to można dodać 1 kg cukru.
Tym razem do przygotowania gofrów użyłam mąki orkiszowej od Radix-Bis.