Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Popularna jest na całym świecie. Świetnie sprawdzi się jako przystawka, spód do pizzy lub pieczywo do grilla. Moja wersja jest z cebulą tymiankiem wędzoną solą i czarnym czosnkiem.
Czarny czosnek w proszku nada ciastu ciemniejszy kolor, ząbki czarnego czosnku dodadzą słodyczy cebuli, natomiast wędzona sól pogłębi smak. Polecam przepis wszystkim, którzy pragną pogłębić swoje doznania smakowe oraz zachwycić gości nowym przepisem.
Zaczyn: 10 g drożdży, 100 ml wody letniej, 100 g maki chlebowej. W dużej misce wymieszaj składniki na zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.
Ciasto właściwe: 400 ml wody letniej, 700 g mąki pszennej lub chlebowej, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki czarnego czosnku w proszku (można pominąć).
Do zaczynu dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez ok. 6 min. (można to zrobić w mikserze z końcówką hakiem. Ciasto wkładamy z powrotem do miski i odstawiamy na 2-3 godziny w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Dodatki: 2 cebule, kilka gałązek tymianku, kila ząbków czarnego czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody.
Cebulę kroimy w piórka, oliwę mieszamy z wodą.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na naoliwioną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika. Rozkładamy równomiernie, robiąc palcami wgłębienia. Wierzch smarujemy wodą wymieszaną z oliwą, posypujemy cebulą, tymiankiem, solą i ząbkami czarnego czosnku. Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny. Po wyrośnięciu wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25-30 min.
Na podstawie przepisu P. Kucharskiego z książki „Chleb. Domowa piekarnia”.