Kalafior duszony w pomidorach
Tak przygotowany kalafior idealny jest do pieczonego mięsa oraz jako samodzielne jarskie danie.
Składniki: 1 kalafior, 2 puszki pomidorów, 1 cebula, kilka ząbków czarnego czosnku (lub białego), 4 suszone pomidory, sól, pieprz, sól, pieprz, oregano, 2 łyżki oleju.
Do tego dania będzie potrzebny tak duży, aby między kalafiorem a ściankami garnka było po 2,5 cm wolego miejsca. W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulkę pokrojoną w piórka. Dodaj ząbki czosnku oraz wlej pomidory z puszki. Dodatkowo jedną z puszek napełnij do połowy wodą i wlej do garnka. Wymieszaj wszystkie składniki, rozgnieć pomidory widelcem (można je zblendować) i doprowadź do wrzenia. Włóż kalafior i wciśnij do w sos. Kalafior powinien być do połowy zanurzony w sosie. Polej go oliwą, przykryj garnek i duś na małym ogniu przez 50 min. Gotowy posyp oregano.
Czarny czosnek od Czarny Czosnek BIO
Przepis z książki Jamie Oliver