Jednogarnkowe curry z cieciorką, batatem i szpinakiem
Składniki:480 g (3 szklanki) ugotowanej ciecierzycy, 2 małe bataty, 1 opakowanie świeżego szpinaku 200-250g, 400ml mleka kokosowego, 200ml wody lub bulionu warzywnego, 3 łyżki tłuszczu, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, przyprawy: imbir, chili, ostra papryka, słodka papryka, kurkuma.
W garnku podsmażyć cebulę i czosnek na 1 łyżce tłuszczu. Dodać obranego lub i pokrojonego
w kostkę batata i smażyć ok. 5 min. Dolać mleko kokosowe, przyprawy, wodęlub bulion i cieciorkę. Wszystko gotować bez przykrycia przez około 20min. Na koniec dodać szpinak i gotować jeszcze 2-3 min.
Ciecierzyca i mleko kokosowe od Radix-Bis
Przepis Efekt Centrum Dietetyczne