Hot cross bun – angielskie bułeczki z krzyżem
Te bułeczki są wypiekane w wielu chrześcijańskich karach w Wielki Piątek. Są lekko słodkie, pachnące cynamonem i nadziane rodzynkami.Krzyż na wierzchu bułeczek ma symbolizować śmierć Jezusa przez ukrzyżowanie. Najczęściej podaje się je gorące z masłem. Istnieje wiele przesądów związanych z tymi bułeczkami, np. że bułki upieczone w Wielki Piątek nie zepsują się ani nie spleśnieją przez cały rok. Wierzono również, że te bułeczki pomagają chorym osobom powrócić do zdrowia. Do tradycyjnego przepisu coraz częściej dodaje się różne dodatki takie jak: toffi, cynamon, jabłko, żurawinę. W Australii popularność zdobyła czekoladowa wersja bułek.
Robiąc swoje bułeczki inspirowałam się przepisem Mary Berry. Zanim ciasto uformowałam na kształt bułeczek, pozwoliłam im rosnąć dwa razy. Dzięki temu bułeczki nie są zbite, a puszyste i mięciutkie. Do swoich hot cross buns nie dodałam kandyzowanej skórki pomarańczowej, ponieważ dzieci za nimi nie przepadają.
Składniki: 500 g mąki pszennej, 10 g suchych drożdży, 300 ml mleka, 40 g masła, 75 g cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 10 g soli, 200 g rodzynek, 1 jajko, skórka otarta z 1 cytryny.
pasta na krzyż: 2 czubate łyżki mąki, ok. 5-7 łyżek wody
Masło rozpuść w mleku. Do miski wsyp mąkę, drożdże, skórkę z cytryny, sól, cukier, wlej ciepłe mleko z masłem oraz rozbełtane jajko. Wymieszaj wszytko w robocie kuchennym z hakami do ciast drożdżowych lub ręcznie. Ciasto przełóż na blat posypany mąką, rozpłaszcz je i wsyp rodzynki. Zagniataj ciasto przez ok. 5 min lub włóż ponownie do robota i miksuj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i odstaw, aż podwoi swoją objętość. Z ciasta uformuj 12 równych bułeczek, połóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i zostaw na 30 min. Po tym czasie z mąki i wody przygotuj pastę, przełóż ją do rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciśnij pastę, najpierw w rzędach poziomych, potem pionowych, by na bułeczkach powstały symbole krzyża. Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut.
Składniki na syrop: 75 g cukru, 50 ml wody – wymieszać, syrop zagotuj.
Gorące bułeczki posmaruj syropem.
Rodzynki od Radix-Bis
Hot cross bun – angielskie bułeczki z krzyżem
