Słoneczna zupa z soczewicy z ziemniaczaną kostką
Składniki: 1 szkl. soczewicy od Radix-Bis, (ja użyłam czerwonej, można też żółtej), 2 marchewki, 1 żółta papryka, 1 cebula, 1 i pół l. rosołu lub wody, 4 ziemniaki, sól morska od Radix-Bis, pieprz ziołowy od Radix-Bis, pół łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki suszonego imbiru, natka pietruszki, olej/masło do podsmażenia warzyw.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Obraną marchewkę trzemy na tarce na dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Następnie wsypujemy marchewkę oraz pokrojoną i oczyszczaną paprykę. wsypujemy przyprawy, mieszamy. Wszystko chwilę smażymy. Wsypujemy soczewicę, wlewamy bulion i gotujemy 15-20 min., aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Obieramy je, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku, a gdy będą gotowe odcedzamy.
Zupę blendujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami i natką pietruszki.
Ziemniaki można też dodać do garnka razem z warzywami. Wtedy będzie to danie typu eintopf 🙂
Słoneczna zupa z soczewicy z ziemniaczaną kostką
