Angel Cake – Anielskie ciasto
Ciasto z białek bez tłuszczu
Składniki: 6 białek, 90 g mąki pszennej, 160 g cukru, 1szczypta soli, 1 łyżeczka esencji waniliowej lub olejku waniliowego.
Białka ubij na średnich obrotach. Gdy piana będzie sztywna dodaj cukier w 3 partiach co ok. 2-3 min., cały czas ubijając pianę. Kiedy będzie lśniąca i sztywna wyłączyć mikser. Przesianą mąkę dodawać do piany, partiami po 1/3. Po każdym dosypaniu mąki delikatnie, ale dokładnie mieszać, aby powstała jednolita masa bez grudek i widocznej mąki. Ciasto delikatnie przełożyć do tortownicy z kominkiem – nie smarować jej tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 min. Piec do chwili kiedy ciasto będzie rumiane. Wyjąć, studzić ,,do góry nogami”. Ciasto przekręcamy dopiero kiedy jest całkowicie zimne. Obrysowujemy nożem po obręczy tortownicy i kominka, rozpinamy i wyjmujemy delikatnie. Można posypać je cukrem pudrem.
Angel Cake – Anielskie ciasto
