Pączki z Doliny Dolnej Wisły
Składniki: 45 g drożdży, 8 żółtek, 500 g mąki, 100 g cukru, 200 ml mleka, szczypta soli, otarta skórka z 1 pomarańczy, 100 g masła, 20 ml wódki lub spirytusu, marmolada, olej do smażenia, cukier puder do posypania.
Do ciepłego mleka wkrusz drożdże. Posyp szczyptą cukru i mąki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Masło rozpuść. Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z solą. Gry drożdże urosną Przelej do do miski z mąką, dodaj jajka utarte z cukrem, rozpuszczone masło i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie, zagniatamy je na blacie posypanym mąką i rozwałkuj na grubość 1 cm. Szklaną wykrawaj krążki, w każdy daj trochę marmolady/dżemu, sklej brzegi i nadaj okrągły kształt. Pączki połóż na posypaną tacę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Pączki smaż w gorącym oleju. Gotowe posyp cukrem pudrem.
Pączki z Doliny Dolnej Wisły
