Bezglutenowe pączki z mąki ryżowej:
Składniki: 200 g mąki ryżowej, 3 łyżki cukru, 2,5 łyżki masła, 6 żółtek, pół szklanki słodkiej śmietanki, 20 g drożdży, pół kieliszka araku (może być spirytus), mała szczypta soli, tłuszcz do smażenia, cukier puder na lukier lub do posypania.
Śmietankę lekko podgrzać (nie gotować!). Drożdże rozkruszyć w miseczce i wymieszać z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki ryżowej i 3 łyżkami ciepłej śmietanki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, stopione masło, resztę ciepłej śmietanki alkohol i mąkę ryżową wymieszaną z solą. Wszystko wyrobić w misce łyżką lub mikserem do gęstości ciasta takiego jak na kluski kładzione. Gdy w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, miskę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką ryżową blat lub stolnicę i formować pączki (można nadziać je gęstą marmoladą). Pączki przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
W tym czasie rozgrzać tłuszcz. Smażyć pączki na małym ogniu z obu stron. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku i jeszcze gorące polukrować lub po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis z książki Jana Czernikowskiego „Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy”
Cześć, czy gdzieś w akcji zagubił się po drodze arak? Dodajemy go do ciasta, czy do żółtek?
już poprawiłam, należy dodać alkohol do ciasta przed wyrobieniem go 🙂