Wykwintna zupa selerowa
Seler znany był już za czasów Homera i do dziś wzbogaca naszą rodzimą kuchnię. Mam.dla Was 3 przepisy na dania z selerem w roli głównej. Pierwsza to pyszna zupa.
Zapraszam do skorzystania z promocji na zakupy w sklepie www.czarny-czosnek.pl.
10% zniżki na wszystkie produkty na hasło kasia10.
Składniki: 1 mały seler, 1 średni ziemniak, 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki, 2 łodygi selera naciowego, biała część pora, 500 ml bulionu, sól, pieprz, 100 ml gęstej śmietanki (ja użyłam kremowej kokosowej), 60 ml białego wina, oliwa, czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek BIO.
Warzywa oczyścić, umyć i pokroić. Wrzucić je do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zblendować na gładki krem. Wlać wino i śmietankę wymieszać. Zupę przelać do miseczek, skropić oliwą i posypać czarnym proszkiem z czarnego czosnku.