Orzechowe brownie, a raczej orzechowa kostka brownie
Miało być ciasto, ale że moja blaszka okazała się nie być do końca szczelna i część ciasta mi wypłynęło… to wyszła taka pyszna kosteczka 🙂
Składniki: 200 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy), 200 g czekolady deserowej, pokruszonej na mniejsze części, 3 jaja, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 160 g cukru, 100 g orzechów włoskich, 100 g obranych pistacji od Radix-Bis, mąka do posypania blaszki.
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą (nie podgrzewamy zbyt mocno). Blaszkę o wymiarach 25 x 20 cm smarujemy masłem i oprószamy niewielką ilością mąki. Jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (delikatnie podbijamy, nie ubijamy na sztywną pianę). Do ubitych jajek z cukrem dodajemy masę z masła i czekolady. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy i pistacje. Całość mieszamy i wylewamy na blaszkę, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C (termoobieg) na 25-30 minut (obserwujemy ciasto, w zależności od piekarnika ciasto może potrzebować aż 35 minut w piekarniku).
Na podstawie przepisu z Kuchni Lidla.
Orzechowe brownie, a raczej orzechowa kostka brownie
