Rosołek z wołowymi klopsikami w stylu azjatyckim
Składniki: włoszczyzna: kawałek selera, 2 korzenie pietruszki, kilka marchewek, por, liść kapusty, 4 łodygi selera naciowego, papryczka chilli (ja użyłam słodkiej), 2 grzybki suszone, pół kg mielonej wołowiny, 1 jajko, bułka żytnia, łyżka prażonej cebulki od Radix-Bis, sól pikantna i morska od Radix-Bis, pieprz ziołowy od Radix-Bis, przyprawa 19 ziół Brata Alberta od Radix-Bis, sezam biały i czarny od Radix-Bis, siemię lniane od Radix-Bis, makaron ryżowy od Radix-Bis lub inny np. azjatycki makaron wontan.
Warzywa oczyść, umyj i pokrój. Ja pokroiłam część w słupki, a część w krążki. Warzywa wrzuć do garnka i wlej tyle wody, aby je przykryła. Dodaj liść kapusty, suszone grzybki, sól pikantną i pieprz. Ugotuj. Bułkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij i wrzuć do miski. Dodaj mięso, mleko, prażoną cebulkę, sól morską, pieprz ziołowy, 19 ziół Brata Alberta oraz po pół łyżeczce sezamu i siemienia lnianego. Wszystko wymieszaj i uformuj małe klopsiki. Gdy warzywa będą miękkie dodaj do nich klopsiki i gotuj ok. 30 min. Przed ugotowaniem można klosiki lekko obsmażyć. Makaron przygotuj wg zaleceń producenta.
Rosół podawaj z makaronem, warzywami, klosikami, posyp czarnym sezamem i natką pietruszki.
Rosołek z wołowymi klopsikami w stylu azjatyckim
