Pączki z Podkarpacia
Składniki: pół kg mąki, 4 żółtka, szklanka mleka, 110 g cukru, 60 g drożdży, pół kostki masła, łyżka spirytusu, dżem, cukier puder.
W ciepłym mleku rozpuść drożdże. Dodaj tyle mąki, aby rozczyn miał gęstość śmietany (ok. 5 czubatych łyżek). Odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Masło rozpuść. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj pozostałą mąkę, rozczyn, rozpuszczone masło i spirytus. Wyrabiaj ciasto do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Odstaw na ok. 40 min, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wyrób na stolnicy i rozwałkuj na grubość 1 cm. Szklaną wykrawaj krążki, w każdy daj trochę dżemu, sklej brzegi i nadaj okrągły kształt. Pączki połóż na posypaną tacę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Pączki smaż w gorącym oleju. Gotowe posyp cukrem pudrem.
Pączki z Podkarpacia
