Aromatyczna zupa dyniowa z imbirem
Składniki: około 0,5 kg dyni, 1 duża cebula, 3 cm. korzenia imbiru, 3 szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki oleju, świeżo zmielony, czarny pieprz, sól; do dekoracji: garść uprażonych pestek dyni.
Dynię pokroić w kostkę na około 1,5 cm. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i posiekać na bardzo drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyż najpierw cebulę, potem imbir, a na końcu dynię.
Chwilę wszystko smażyć mieszając od czasu do czasu. Do garnka wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć. Gotować na małym ogniu ok. 15 min. Gdy dynia będzie miękka zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
My jedliśmy zupkę z makaronem w miseczce z przyssawką od Minikoioi
Aromatyczna zupa dyniowa z imbirem
