Zimowe ciasteczka czekoladowe
Przepis znalazłam u Pani @coupcakefactory Moje zdjęcie nie jest tak śliczne jak Pani Żanety, ale ciastka zapewne smakują tak samo pysznie 🤣
Składniki na 24 ciastka: 110 g miękkiego masła (w temp. pokojowej), 110 g cukru, 1 jajko, 125 mąki pszennej (np. tortowej), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 g kakao w proszku, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałki, 50 g banana, 170 g posiekanych orzechów włoskich, 100 g cukru pudru.
Masło i cukier ucieramy w mikserze na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując dodajemy jajko, aż masa się połączy. Dodajemy mąkę, proszek, kakao, cynamon, sól. Dodajemy do masy maślanej i miksujemy na małych obrotach ok. 15 sekund. Dorzucamy czekoladę i rozgniecionego widelcem banana. Miskujemy do całkowitego połączenia składników. Masę wkładamy do chłodzenia do lodówki na 2 godziny lub na 45 minut do zamrażarki. Ze stężałej masy formujemy okrągłe kulki (każda po ok. 20 g). Nie muszą być o idealnych kształtach. Każdą kulkę obtaczamy mocno w orzechach – mają pokryć powierzchnię ciasta. – ja pominęłam ten etap i obtoczyłam kulki tylko w cukrze pudrze.
Ciastka odstawiamy na godzinę do lodówki. Pieczemy 10 min. W temp. 180 stopni. Po upieczeniu przekładamy na kratkę do wystygnięcia.
Ciastka są pyszne zaraz po upieczeniu, jeszcze na ciepło. Przechowywane w szczelnym pojemniku będą dobre nawet po 5 dniach.