Piernik nowojorski
Składniki: 250 ml piwa Guinness, 250 ml melasy trzcinowej od @Radixbis, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 350 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika, 3 jajka, 200 g cukru białego, 200 g cukru trzcinowego od @radixbis, 200 g margaryny, cukier puder do posypania, masło i bułka tarta do formy.
Piwo zagotuj z melasą, dodaj sodę oczyszczoną wymieszaj i ostudź do temperatury pokojowej. Formę z kominem posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. W misce wymieszaj jajka i roztopioną margarynę z oba rodzajami cukru na puszystą masę. Dodaj mąkę z dodatkami, wymieszaj. Na koniec wlej piwo z melasą i wymieszaj, aż wszystko się połączy. Ciasto przelej do formy. Piecz 50 min a temp. 180 stopni. Ostudzone cisto posyp cukrem pudrem.
Piernik nowojorski
