Kurczak z cynamonem
Składniki: 1 kg udek kurczaka, 2 czerwone cebule, 125 ml rosołu, sól, pieprz, masło.
Na sos: 250 ml białego wytrawnego wina, 250 g selera naciowego, 8 pomidorów sparzonych i obranych ze skórki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, pół łyżeczki cynamonu, łyżka tartego sera np. parmezanu lub grana padano.
Mięso oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w plasterki i dodać do kurczaka; wlać rosół i piec ok. godziny w temp. 180 stopni.
Czosnek drobno posiekać i rozetrzeć z solą. Pomidory pokroić na pół, a następnie w plasterki. Seler naciowy oczyścić i pokroić w cienkie paski. Wino zagotować wraz z czosnkiem i pomidorami. Dodać seler naciowy, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 15 min.
Gotowego kurczaka podawać z sosem, oprószyć cynamonem i posypać serem.
Do tego dania najbardziej pasować będzie makaron tasiemki.
Kurczak z cynamonem
