Czekoladowy piernik z sernikiem
Składniki na ciasto: 4 jajka, 250 g cukru, 430 g mąki, 250 ml mleka, 120 ml oleju, 1 łyżeczka sody, 30 g kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół opakowania do piernika, 200 ml powideł śliwkowych
Masa Serowa: 500 g sera z wiaderka, 4 jajka, 150 g cukru, opakowanie budyniu śmietankowego, 125 g roztopionej i schłodzonej margaryny, kilka kropel aromatu pomarańczowego.
Ciasto: jajka ubijamy z cukrem i olejem. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Wlewamy mleko i dodajemy powidła. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na prostokątna blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa serowa: żółtka ucierany z cukrem i margaryną. Dodajemy twaróg cały czas mieszając. Wsypujemy budyń i dodajemy aromat. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z masą serową. Na ciasto piernikowe nakładany masę serową. Masę serową można rozetrzeć na cieście lub pozostawić kleksy.
Piec 50 min w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Czekoladowy piernik z sernikiem
