Czerwony barszcz
Składniki: 2 łyżki oleju, 1 duża cebula obrana i pokrojona w kostkę, 2-3 łodygi selera naciowego oczyszczone i pokrojone, 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę, 500 g surowych buraków obranych i posiekanych, 1/4 główki czerwonej kapusty (ok. 250 g) poszatkowanej, 2 gałązki tymianku, 800 ml rosołu, bulionu lub wody, sól, pieprz, sok z cytryny (ok. 1 łyżki) lub łyżka czerwonego octu winnego, koperek, kwaśna śmietana do podania.
W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę, seler, marchew, łodygi tymianku, sól i pieprz. Smaż przez ok. 8 min., często mieszając. Następnie dodaj buraki i kapustę, wlej niewielką ilość wody, przykryj i gotuj przez 10-15 min. Mieszaj od czasu do czasu, aby warzywa nie przywarły do garnka. Gdy warzywa zaczną mięknąć wlej bulion lub wodę oraz sok z cytryny (lub ocet winny); zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 5-10 min., aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku.
Z zupy wyjmij gałązki tymianku i zmiksuj na gładki krem. Zupę podawaj posypaną koperkiem z dodatkiem śmietanki.
Można także wyjąć warzywa, wtedy będzie barszcz czysty. Dodatkowo można wlać ok. szklanki zakwasu z buraków.
Ja zupę zmiksowałam z warzywami i podałam z uszkami.
Czerwony barszcz
