Kurczak duszony z morelami
Składniki: 1 kg udek kurczaka, 6 małych cebul, 4 pomidory, 100 g suszonych moreli od Radix-Bis, 3 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę, 6 ząbków czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO, sól, ostra papryka.
Cebulę obrać. Połowę pokroić w kostkę, połowę na pół. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ćwiartki.
Mięso natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso kurczaka. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni poddusić cebulę i biały czosnek, dodać kawałki pomidory, ząbki czarnego czosnku i morele. Posypać ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku; wymieszać. Smażyć kilka minut. Dodać udka kurczaka i dusić pod przykryciem około godziny (aż mięso będzie odpowiednio miękkie).
Podawać z ryżem lub bułką.
Potrawie można nadać wyjątkowego smaku, jeśli morele uprzednio zagotuje się w brandy.
Kurczak duszony z morelami
