Kakaowy omlet z fasoli z kokosowym kremem
Składniki na omlet: 100 g ugotowanej fasoli czerwonej, 15 g siemienia lnianego od Radix-Bis, 8 g mąki z płaskurki, 40 g płatków owsianych od Radix-Bis, 10 g czarnego kakao
Płatki owsiane oraz siemię lniane wsypać do kubka i zalać wrzątkiem, nieco ponad ich stan. Odstawić na 10 minut, żeby wchłonęły całą wodę. W osobnym naczyniu zblendować fasolę, kakao i mąkę. Dodać mieszankę siemienia lnianego i płatków, a następnie zblendować ponownie. Masa ma być gęsta. Przygotowane ciasto wylać na patelnię posmarowaną olejem kokosowym od Radix-Bis i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, przez mniej więcej 5-6 minut, aż do momentu lekkiego „ścięcia się” góry naszego omleta. Przewrócić omleta(tutaj lepiej będzie wspomóc się talerzem, bo nie do końca gotowy omlet lubi się rozpadać). Po przewróceniu go smażyć jeszcze chwilkę z drugiej strony. Omlet też można upiec – 10 min w temp. 190 stopni.
Krem kokosowy: 60 g mleczka kokosowego (stała część) od Radix-Bis, 2 łyżeczki cynamonu, szczypta papryczki chilli, szczypta soli, szczypta imbiru
Całość wymieszać ze sobą do uzyskania aksamitnej konsystencji. W razie potrzeby dodać trochę wody.
Gotowy omlet posmarować przygotowanym kremem.