Kakaowe muffinki śliwkowe z czarnym czosnkiem
Składniki: 500 g węgierek, 2 jajka, 200 g mąki, 80 g cukru, 3 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenie, łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta cynamonu, szczypta czarnego czosnku w proszku od Czarny Czosnek BIO, szczypta słodkiej papryki, 100 g masła, 150 ml mleka.
Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na małe cząstki. Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Wlewamy mleko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, i przyprawami. Mąkę wsypujemy do masy z jajkami i mlekiem na gładką masę. Na koniec dodajemy śliwki i mieszamy. Ciasto nakładamy na papilotek. Pieczemy 20 min w temp. 200 stopni.
Ja dodatkowo babeczki polałam lukrem wymieszanym z kakao.
Przepis z magazynu Moje Gotowanie wrzesień 2018.
Kakaowe muffinki śliwkowe z czarnym czosnkiem
