Zdrowe wegańskie dyniowe babeczki bez cukru
Składniki: 70 g mąki razowej typ 2000 od Radix-Bis, 150 g mąki orkiszowej od Radix-Bis, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody, pół szklanki purée z dyni, 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, łyżeczka pasty waniliowej, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru, szczypta soli, 1/5 szklanki ksylitolu, starte duże jabłko, starta marchewka średniej wielkości, garść ulubionych orzechów, garść ananasa kandyzowanego lub suszonej niesłodzonej żurawiny od Radix-Bis
Wszystkie suche składniki umieść w jednej misce i wymieszaj. W drugiej misce umieść purée, starte jabłko i marchewkę. Dolej olej i pastę waniliową. Dodaj suche składniki. Szybkimi ruchami połącz wszystko w całość. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Foremkę na muffiny wyłóż papilotkami. Do każdej foremki nakładaj około 2-3 czubate łyżki ciasta, tak aby sięgały do 3/4 wysokości papilotek. Piecz około 20-25 minut, aż zanurzony w ciasto patyczek będzie czysty. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Na podstawie przepisu z portalu HelloZdrowie