Kokosowe pancakes z musem z mango
Składniki: 2 jajka, 20 g mąki kokosowej od Radix-Bis, 50 g mleka roślinnego, 1 łyżeczka erytrolu od Radix-Bis, pół mango, mięta.
Jajka rozbełtać z erytrolem i mlekiem. Dodać mąkę kokosową i wymieszać. Masę odstawić na 3 min. Na bardzo rozgrzanej patelni smażymy placki na złocisty kolor. Mi wyszło 5 placuszków. Mango miksujemy na mus. Usmażone placki podajemy z musem, dekorujemy miętą.
Mąka kokosowa jest idealna dla osób odchudzających się lub jedzących z niskim indeksem glikemicznym. Ma niewiele węglowodanów, sporo błonnika. Bogata jest natomiast w tłuszcz, jak to pochodne z kokosa ale jest to tłuszcz uznawany za najzdrowszy na świecie. Jest bardzo chłonna, szybko absorbuje wodę, ze względu na wysoką zawartość błonnika, dlatego należy wziąć to pod uwagę odmierzając proporcje płynów.
Kcal 385; białko 18 g; tłuszcze 18 g; węglowodany 21 g; błonnik 9 g.