Warzywna zupa szpinakowo-czosnkowa
Składniki: 2 marchewki, mały batat, 1 korzeń pietruszki, 1 cukinia, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 5 ząbków czarnego czosnku od @Czarnyczosnek, 200g szpinaku, 1 i 1/2 l. domowego bulionu lub wody, przyprawy: sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, kilka kropel soku z cytryny.
Marchewkę, pietruszkę, cebulę i batata obierz i pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej łyżkę masła i podsmaż warzywa. Dodaj starte 2 ząbki czosnku i chwilę smaż. Wsyp przyprawy, wlej bulion i gotuj ok. 20 min (do miękkości warzyw). Pod koniec gotowania do zupy dodaj szpinak oraz kawałki czarnego czosnku. Na koniec wlej sok z cytryny i dopraw do smaku.
Propozycja podania: ze śmietanką i grzankami, z kaszą i jajkiem.
Warzywna zupa szpinakowo-czosnkowa
