Komosa pieczona ze śliwkami
Składniki: 30 g komosy ryżowej, 3 śliwki, 1 jajko, 50 g mascarpone, 1 łyżeczka oleju kokosowego, pół łyżeczki mąki z ciecierzycy.
Komosę ugotuj. Jajko, mascarpone, olej kokosowy zmiksuj na gładko. Dodaj komosę i mąkę i ponowne zmiksuj. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż pokrojone śliwki i zalej je masą komosową. Piecz 25 min w temp. 180 stopni. Komosankę jedz na ciepło lub zimno.
Zamiast komosy ryżowej można użyć kasze jaglaną, zamiast mascarpone można użyć twarogu lub tofu. Śliwki można wymienić na inne owoce, np. truskawki, brzoskwinie, jabłka, gruszki czy banany.
1 porcja to: 394 kcal; 21 g białka, 14 g tłuszczu, 43 g węglowodanów, 4 g błonnika.