Pizza kalafiorowa
Składniki: 500 g kalafiora, 2 jajka, 15 g mąki razowej typ 2000 od Radix-Bis, szczypta soli, oregano i bazylii, łyżeczka oliwy.
Kalafior zmiksować tak, aby strukturą przypominały ryż. Warzywo gotować w osolonej wodzie przez 10 min. Po tym czasie kalafior odcedzić z nadmiaru wody za pomocą lnianej ściereczki. Przełożyć do miski, dodać resztę składników, wymieszać. Masę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i uformować okrągły placek. Piec 20 min w temp. 180 stopni.
PIZZA
Gotowy placek posmarować pastą z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO, położyć podsmażone pieczarki i pomidorki. Na wierzch położyć mozzarellę i posypać suszonym oregano. Piec aż ser się rozpuści. Gotową pizze podsypać świeżymi listkami oregano.
Przepis z Książki „Niski Indeks Glikemiczny” D. Pociecha