Chleb na piwie z melasą
Składniki: 2,5 szkl. mąki chlebowej od Radix-Bis, pół szkl. żytnich otrąb od Radix-Bis, torebka suszonych drożdży, 2 łyżeczki soli, 400 ml ciemnego piwa, po 2 łyżki melasy od Radix-Bis i miody, 3 łyżki oleju, tłuszcz i mąka do formy.
Mąkę, drożdże, sól, otręby mieszamy w misce. Piwo, miód, melasę i olej podgrzewamy – płyn powinien być ciepły, nie gorący. Wlewamy go do miski z mąką i mieszamy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Po tym czasie ciasto chlebowe przekładamy do owalnej natłuszczonej i posypaną mąką formy i odstawiamy na godzinę. Chleb pieczemy przez 40 min w temp. 195 stopni.
Przypominam o rabacie na wszystkie produkty w sklepie www.radix-bis.pl
Aby skorzystać z rabatu należy wybrać płatność za pobraniem i wpisać hasło kasia5.
Lub złożyć zamówienie pod nr tel: 58 380 08 83 od pon. do pt. w godz. od 7do 15.
Lub wysłać PrtScn koszyka (ale bez realizacji) na e-mail sklep@radix-bis.pl i opłacić zamówienie na podane w mailu zwrotnym konto.
W każdym przypadku należy podać hasło kasia5.
Przepis z Magazynu Moje Gotowanie