Murzynek bez jajek.
Składniki: 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
3 łyżki kakao (ja użyłam czarnego kakao @droetkerpolska), 1 szklanka brązowego cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka olejku śmietankowego, 5 łyżek oleju, 1 szklanka wody- 250 ml.
Do naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę, sól. Dodać cukier, wymieszać. Następnie wlać ocet, olejek śmietankowy, olej i wodę. Wymieszać widelcem, do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno wyrosnąć, z górką, może lekko popękać, powinno odstawać od brzegów formy i być sprężyste przy dotyku. Wyjąć, wystudzić i polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa: 70 g gorzkiej czekolady, 50 ml śmietanki kremówki.
Czekoladę roztuścić w garnuszku ze śmitanką na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do połączenia się składników i powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Murzynek bez jajek.
