Babka migdałowa
Składniki: 150 g rodzynek, 4 łyżki rumu, 150 g masła, 1 łyżka tartej skórki cytrynowej, 1 łyżeczka kardamonu, 70 i 100 g cukru, szczypta soli, 8 jajek, 150 g posiekanych migdałów od @radixbis, 140 g mąki krupczatki.
Rodzynki podgrzewać w rumie tak długo, aż napęcznieją. Tłuszcz, przyprawy i 70 g cukru ucierać i stopniowo dodawać żółtka. Z posolonych białek ubić sztywną pianę i stopniowo dodawać do nich 100 g cukru. Mąkę wymieszać z migdałami i rodzynkami. Masę z żółtek ostrożnie wymieszać z pianą z białek i mąką z migdałami i rodzynkami. Otrzymane ciasto włożyć do formy. Piec 60 min w temp. 175 stopni. Upieczoną babkę wyjąć z formy po 20 min. Zimną babkę polać lukrem i posypać migdałami.
Babka migdałowa
