Wegańskie klopsiki w tajskim sosie
Składniki: 300 g ugotowanej białej fasoli, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 cukinia, 2 marchewki, 200 ml mleczka kokosowego, 2 duże pomidory, 1 por, 2 ząbki czosnku, 1 cm imbiru, pół mango, sól, pieprz, kurkuma, chilli, oliwa, 2 łyżki czarnuszki i sezamu, 50 ml bulionu.
Fasolę zmiksuj z solą, pieprze, i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Uformuj kuleczki i obtocz w sezamie i czarnuszce. Usmaż na rozgrzanej patelni. W rondlu podsmaż pokrojonego pora. Dodaj posiekane ząbki czosnku, imbir pokrojoną cukinię i chwilę duś.Wlej mleko kokosowe sól i pieprz, kurkumę i chilli. Gotuj ok. 5 min. Dodaj pokrojone pomidory i gotuj jeszcze 3 min. Na koniec dodaj mango i całość zmiksuj. Dopraw do smaku.
Klopsiki podawaj z tajskim sosem praz pokrojoną marchewką.
Wegańskie klopsiki w tajskim sosie
