Owsiane bułeczki z fetą, szczypiorkiem i oregano
Składniki: 3 szkl. mąki owsianej od Radix-Bis, po 1 łyżeczce cukru, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki posiekanego oregano lub suszonego, 3/4 szkl. zimnego masła, 3/4 szkl. pokruszonej fety, 3 łyżki zimnego mleka, 1 jajko, 3/4 szkl. jogurtu naturalnego, 1/3 szkl. posiekanego szczypiorku, duża szczypta pieprzu, oliwa do posmarowania, czarnuszka od @radixbis do posypania.
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, oregano, solą, cukrem, szczypiorkiem i pieprzem. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Jajko rozbełtać z wodą i jogurtem; dodać do miski z mąką, masłem i przyprawami. Na koniec dodać fetę i dokładnie wymieszać. Z masy wyrobić bułeczki. Najlepiej zrobić to natłuszczonymi dłońmi. ja zrobiłam 20 małych bułeczek. Bułki posmarować oliwą, posypać czarnuszką. Piec ok. 15 min w temp. 180 stopni.
Owsiane bułeczki z fetą, szczypiorkiem i oregano
