Śmietankowo-limonkowy mus
Składniki: 150 ml soku z limonki (4-5 owoców), 1 łyżka żelatyny, 250 ml śmietanki 30%, 175 g cukru pudru, skóra z limonki.
Wlej sok z limonki do naczynia z miarką i uzupełnij wodą do 200 ml. Następnie wlej płyn do garnuszka, wsyp połowę cukru pudru i żelatynę. Gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i żelatyny. Odstaw. Śmietankę ubij. Nie musi być ubita na sztywno. Do śmietanki wlej ostudzony płyn limonkowy i wymieszaj. Przelej do pucharków i wstaw do lodówki aby masa stężała. Przed podaniem deser posyp skórką z limonki.
Zamiast limonki można użyć cytryny lub mandarynki. Mus jest delikatni i cierpki, ale bogaty w witaminę C.
Śmietankowo-limonkowy mus
