Kruchy placek z morelami
Składniki: na ciasto: 250 g maki, 1/3 szkl. cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, torebka cukru waniliowego, 60 g miękkiego masła, 15-20 g śmietanki 22%, 1 i 1/2 szkl. drobno pokrojonych moreli. Na kruszonkę: po 2 łyżki cukru i masła, 3 łyżki mąki; cukier puder i płatki migdałowe do posypania.
W misce mieszamy suche składniki, następnie wcieramy w nie masło i dodajemy tyle śmietany, żeby zagnieść zwarte ciasto. Przykryte ciasto wkładamy na 1 godz. do lodówki. Ciastem wylepiamy blaszkę (25cm), kładziemy owoce i posypujemy kruszonką (składniki na nią ucieramy „na piasek”). Placek pieczemy przez ok. 35 min w temp. 200 stopni. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałów.
Przepis z magazynu MojeGotowanie.pl lato 2018, autorka Greenmorning.pl
Kruchy placek z morelami
