Kurczak w stylu amatriciana
Składniki: 8 udek kurczaka, pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 słodka papryka, sól, pieprz, pół l. bulionu, 3 plasterki wędzonego boczku, sól, pieprz, papryka ostra, pomidorki koktajlowe.
1 Cebulę, czosnek, paprykę, suszone pomidory sól i pieprz zmiksować na gładki mus. Doprawić do smaku. Udka lekko oprószyć solą i pieprzem. Każde udko posmarować musem i ułożyć na blaszce do pieczenie. Wlać bulion. Drugą cebulę pokroić na kilka kawałków i ułożyć między udka. Każdy plasterek boczku pokroić na 3 kawałki i położyć na udka. Do blaszki wlać bulion. Kurczaki najlepiej odstawić na noc do lodówki. Piec w temp. 180 stopni przez godzinę pod przykryciem, następnie odkryć i piec jeszcze godzinę. Na ostatnie 20 min pieczenie włożyć pomidorki.
Gotowe udka podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.
Jeśli lubicie sosy to polecam zrobić sosik.
Z naczynia wyjmij cebulę i boczek, zlej powstały sos, dodaj odrobinę gałki muszkatołowej oraz mielonego ziela angielskiego, zmiksuj. Można również dodać odrobinę śmietanki albo mąkę wymieszaną z wodą.
Kurczak w stylu amatriciana
