Pieczony dorsz w panierce
Składniki: filet z dorsza, 50 g bułki tartej, skórka starta z 1 cytryny, 25 g startego sera np. parmezanu lub grana podano, sól morska od Radix-Bis, pieprz, 2 łyżki oliwy, gałązka tymianku.
Rybę posypać solą i pieprzem. W misce wymieszać bułkę ze skórką cytrynową, tartym serem, listkami tymianku. Wlej oliwę by połączyć składniki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie połóż część panierki, nałóż na nią rybę i dociśnij. Resztą panierki obłóż dorsza. Piecz 10 min w temp. 220 stopni – panierka zrumienia się na złoto. Gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami. Dzieci zajadały rybę skropioną sokiem z cytryny oraz z domowym ketchupem i frytkami.
Pieczony dorsz w panierce
