Szparagowo-czosnkowa zupa krem
Składniki: pęczek szparagów, 2 ziemniaki, 2 cebule, 1 duży żabek czosnku, 0,7 l wody, sól, pieprz, pół pęczka czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki posiekanego koperku, pasta z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO, śmietanka/jogurt.
Na maśle zeszklić pokrojoną cebulkę, dodać obrane i pokrojone ziemniaki i czosnek. Chwilę smażyć. Dodać umyte szparagi, chwilę smażyć. Wsypać sól i pieprz, wlać wodę. Gotować ok. 30 min., aż warzywa zmiękną. Zupę zblendować na gładki krem, doprawić do smaku. Wymieszać z koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czarną pastą czosnkowo i lub śmietanką albo jogurtem.
Szparagowo-czosnkowa zupa krem
