Ryżowy budyń z jagodami goji i jabłkiem
Składniki: pół l. mleka ryżowego, 1 jabłko, 2 łyżki jagód goji Radix-Bis, 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej @radixbis lub ziemniaczanej, łyżeczka ulubionego słodziwa (ksylitol), pół łyżeczkj cynamonu, orzechy pekan Radix-Bis.
Jabłka pokrój w kostkę, włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 min. Zaraz po wyjęciu jabłka posyp cynamonem i lekko wymieszaj.
W garnku zagotuj 460 ml mleka. 50 ml mleka wymieszaj ze skrobią. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj ksylitol, jagody goji. Wymieszaj. Wlej mleko wymieszane z mąką i szybko wymieszaj do uzyskania konsystencji budyniu. Budyń przelej do pucharków i podaj z pieczonymi jabłkami i orzechami.
Jagody goji można wymieć na żurawinę lub rodzynki, które można zapiec razem z jabłkami.
Mleko ryżowe można wymieć na migdałowe.
Ryżowy budyń z jagodami goji i jabłkiem
